Tjenare Marcus!
Välkommen in i E-typesvängen! Hur står det till idag?

Idag är det fint, känner mig lite trött efter gårdagens partajande bara. Jag är just nu i Rumänien och spelar med mitt andra band Royal Hunt och vi hade en lång resa att slå ihjäl igår ifrån Thessaloniki (800 km). Så, det gjorde jag och gamla Accept trummisen Stefan (som spelar i förbandet) tillsammans med vår nya vän Jack D och några öl. Det var kanon att sitta och filosofera över livet och samtidigt se en massa  vackra vyer passera i natten..:-)

Igår så vandrade jag omkring i Thessaloniki i strålande sol fast idag så regnar det..
Ja , ja.. Man kan ju inte äta blåbärspaj varje dag, som man säger..:-)

 

The Poodles   Foto: Daniel Ohlsson

I år ska E-type tillbaka till Melodifestivalen tillsammans med The Poodles och det visar sig att du haft/har ett band tillsammans med två av medlemmarna i Poodles, bl.a. Jakob som skrivit låten tillsammans med E-type – har du haft ett finger med i detta skapande?

Jakob , Pontus (som numera spelar i Hammerfall) och jag hade ett band tillsammans som gick under namnet The Ring. Vi gjorde en skiva och åkte bl a på turné tillsammans med Motorhead vilket var en otroligt rolig upplevelse. Har man sett Lemmy live så kan man dö lycklig!:-)
Jag var inte involverad i melodifestivalen dock utan tyckte att dom klarade sig utmärkt utan mig.
Jag ska faktiskt träffa pudelgrabbarna om några dagar då vi spelar på samma festival i Holland(hjälp( ).

 

Förutom ”The Ring” som bandet hette är och har du varit med i ett gäng andra band. Hur klarar du av att vara medlem i så många band, kan du skilja dom åt?

Nej det kan jag inte.. Skratt!

Skämt åsido så kan det vara lite svårt  att få ihop allt ibland men om man jobbar så som jag gör så får man fixa så att det funkar.
Jag har alltid tyckt om att spela olika stilar och att spela med olika människor så jag känner mig bara otroligt lyckligt och priviligierad  över att få möjligheten att leva så här.

 

E-type är känd för att syssla med hundra olika saker samtidigt och du verkar faktiskt vara likadan med tanke på alla banden. Hur många strängar på din lyra har du egentligen? Har du någon bisyssla förutom musiserandet?

När jag inte spelar musik så tycker jag om att läsa. Jag läser allt möjligt men har ett särskilt intresse för historia. Annars så är ju en bra roman svårslagen, just nu har jag med mig en riktig tegelsten i turnébussen Dostovjeskijs  fantastiska bok ”Idioten”.
Det kan vara bra att läsa en fin roman då och då för att utveckla lite förståelse för människan..

En annan fritidssyssla som jag är väldigt förtjust i är att fiska med mina bröder.
Storebror (Björn) och lillebror (Dag) och jag brukar åka ut i Björns båt och fiska så fort vädret tillåter. Förra året så la vi ner en jäkla massa energi på att försöka fånga gös vilket är ganska så svårt tydligen.. Vi fick inga alls men när jag var i Danmark och spelade in Royal Hunt skivan så fick jag ett mail med bilder på 2 finfina gösar som mina bröder stolt höll upp framför kameran.
Typiskt!

 

Markus Jidell, E-type, Johan DerebornHur kommer det sig att du hamnade som gitarrist hos E-type? Är ni bekanta sedan tidigare?

Johan Derebohrn (han som brukar stå bakom basen:-) och jag spelade tillsammans i The Ring och när han ringde mig en dag och frågade om jag hade lust att vara med så var ju svaret självklart ja!
Martin är en fantastisk person och bandledare, jag längtar alltid efter giggen när vi har speluppehåll.

 

Kommer vi att få se och höra dig en längre tid framöver när E-type drar ut på klubbturné t.ex.?

Jag kommer att vara med i sommar och turnera och det ska bli fantastiskt roligt!

 

Kortfattat; Hur ser en typisk Marcus Jidell-dag ut?

Just nu är det så här:
Vaknar i bussen äter frukost , kommer fram till stället vi ska spela på , äter , tar en promenad och kollar in staden (om det finns tid) ,  gör mig i  ordning för gig, spelar 2 timmar , duschar, träffar lite fans (om det finns tid), äter,  hoppar in i bussen och åker vidare. Nästa dag gör vi exakt samma sak fast i en ny stad..:-)

Vanligtvis (hemma i gamla fina Svedala) brukar jag försöka komma upp i rimlig tid och öva lite för att sedan åka till min eller någon annans studio och  jobba. Just nu så försöker jag färdigställa min instrumentala solo skiva som ska komma ut någon gång under nästa år förhoppningsvis.
Den ska låta väldigt storslaget och dramatisk är planen ,  jag spelar i princip alla instrument förutom trummor ..

 

— Två av besökarnas frågor:
Måste man ha musiker i släkten och spela i grupp, eller går det att bli lika duktig som du genom att ta gitarrlektioner på CD?

Jag är ju faktiskt självlärd ifrån början men har ju även en musikbakgrund i familjen vilket förmodligen har hjälpt mig en hel del på traven.
Jag tror att man kan komma väldigt långt om man verkligen vill göra något och jag visste från första gången jag hörde en distad el-gitarr att det var instrumentet för mig (men jag började med cello innan dess ).

Så svaret på  frågan kanske blir att det går att bli duktig om man jobbar hårt , länge och har en begåvning för det.
Eller kanske så här: ta en gitarr spela på den i 20 år och sedan är det klart!

 

Hur tycker du om att spela E-typemusik? Inte mycket gemensamt med euro och metal?

Det är fantastiskt roligt verkligen , Martin har ju en sådan fantastisk energi som smittar av sig på oss musiker. Första gigget vi gjorde så han så här :”spela solo överallt, speciellt där det inte passar” ! Då vann han ju självklart mitt hjärta!

Det är ju egentligen faktiskt inte så stor skillnad när vi spelar live eftersom jag spelar mina gitarrer över musiken och ger därmed ett lite mer rockigt sound till låtarna.

 

— Avslutningsfråga (obligatorisk, historisk E-typeportalen-fråga):
Om du vore en skrivbordslampa – på vems skrivbord, och varför, skulle du då sitta?

Johnny Cash´s skrivbord (när han levde) . Han är nog min största idol och förebild i livet.
Han hade verkligen en värme och kärlek för människor och musik. Om ni inte har läst hans självbiografi så gå direkt till närmaste bokhandel och köp!