BIOGRAFI

Detta är insamlat och skrivet av E-typeportalen, med viss reservation för faktafel.

 

Korta fakta

Namn: Bo Martin Erik Erikson
Född: Uppsala 27 augusti 1965 (Stjärntecken Jungfru).
Sysselsättning: Artist, låtskrivare och restaurangägare.
Familj: Pappa Bo G ”Vetenskapens värld” Erikson, syster Erika och flera djur.
Bor: På egen gård i Stockholm.
Intressen: Lerduveskytte, jakt och fiske, vikingatiden, båtar, bygga på gården.

 


 

E-typebiografin (E-typeportalens version)

Martin har ända sedan tonåren velat bli popstjärna, han bestämde sig redan då för sitt artistnamn E-type, just efter Jaguarmodellen – hans favoritbil. Han spelade piano, lite jazz, hårdrock och var trummis i flera band under sin skoltid. Redan i gymnasiet började han skriva sina egna texter och egen musik. Han skickade då massor av låtar till skivbolag runt om i landet men ingen nappade, först flera år senare nappade ett.

Han började sjunga tillsammans med Stakka Bo, dom gjorde tillsammans några låtar som inte fick något direkt genomslag. Och efter att ha varit VJ/programledare på ZTV gjorde han sin första solosingel som hette ”I’m falling” 1993. Tyvärr blev den något av en flopp och såldes inte i många exemplar.
Därefter tog det fart, 1994 kom E-types första sommarhit ”Set the world on fire” som spelades flitigt runt om i radion. Nu hade hans producenter verkligen fått E-type på stjärnhimlen. Dessa producenter är heller inte vilka som helst utan Denniz Pop och Max Martin.
Strax därpå kom första albumet, superalbumet ”Made in Sweden”. Och från albumet kom också den nya singelhiten ”This is the way” som gjorde stor succé i Ryssland där den kom på singellistan direkt. Sedan fortsatte det med hit efter hit. En del singlar blev inte någon hit men inte heller någon flopp. 1996 kom albumet ”The Explorer” och superhiten (och en av E-types flaggsinglar) ”Free like a flying demon”.

Fler singlar följde och mellan 1997-1998 blev det tyst i nästan ett år. Kanske samlade han sig för en rejäl comeback, för första singeln från kommande albumet blev en riktig sommarplåga och superhiten ”Angels crying” var mycket efterlängtad! Tyvärr tystnade glädjen då E-types nära vän och kollega på Cheironstudion, Denniz Pop, hastigt avled efter en tids cancer. Detta gjorde att E-type tog det lugnt och sörjde sin väns bortgång. Kommande albumet fick även vänta.
Efter några månader kom så en ny singel, ”Here I go again” och kort därefter det tredje albumet ”Last man standing”.
1998 tog även E-type hem en Grammis för Modern dans med motiveringen: ”Med ett album innehållande starka melodier, eggande driv och dansglädje har E-Type etablerat sig som en av de riktigt stora inom den svenska pop och dancetraditionen.” Albumet är förstås Last man standing.
År 2000 blev E-type erbjuden av sin manager att skriva och framföra den officiella fotbolls EM-låten. E-type tackade ja och därefter kom låten ”Campione 2000” att spelas på arenorna i fotbolls-EM.
Därpå kom en duett-singel med tyska Blümchen som hette ”Es ist nie vorbei”. Tyvärr blev det ingen större hit här i Sverige.

Så till 2001 och 2002, ett par riktigt händelserika år.
E-type blev under turnéer trött på att bara sitta i bussen och på hotellrummen och inte göra något, så i Singapore köpte han en laptop och nu finns E-types första bok att köpa. Boken heter ”Sveakampen” och handlar om vikingar. Den sägs vara självbiografisk och E-type kan då vara huvudpersonen Udo. Lite senare kom också dataspelet ”Udos sägner: Sveakampen” där E-type gjort flera av dialogerna och självklart musiken.
Dessa år har också präglats av grymt bra recensioner och hits. Det börjar med hit-singeln ”Life” som åter fått upp folkets ögon på E-type. Life kommer från det omtyckta albumet ”Euro IV Ever” vars release var planerad till tidigare och med annat namn. Detta försenades dock p.g.a. dom hemska terrorattackerna mot USA den 11 september 2001. På omslaget var det tänkt att E-type skulle kasta ut högtalare från ett flygplan, dessutom var albumets namn opassande – därav ändringen och förseningen.
Från detta nya album spottades även hiten ”Africa” ut. Vad som är speciellt med albumet är att det har blandats lite toner från olika länder, men det innehåller samma disco och E-typesound som tidigare.
Tack vare den otroligt stora succén med Life fick E-type och hela hans gäng åka ut i Sverige på en efterlängtad turné, turnén fick namnet ”Tour IV Ever” och landade på cirka 30 platser runt om i Sverige och även Finland.
Massor av besökare och massor av pyroteknik är oftast E-types kännetecken på konserter, och denna turné var ingen skillnad. Personligen var jag närvarande vid två av dessa konserter (+ ett radioevenmang) och bättre drag har jag aldrig varit med om!

Strax efter att turnén avslutats släpptes faktiskt en singel till från Euro IV Ever. Troligtvis vet inte så många om det då det tyvärr inte blivit någon video eller PR för den. Låten som släpptes hade lätt blivit en sommarplåga då den heter ”Banca Banca” och har lite sommarkänsla i sig. Låten spelades allra först på Kronprinsessan Victorias 24års dag, då E-type överraskade Kronprinsessan med att ta med hennes närmaste vänner upp på scen för att köra. Detta var mycket uppskattat av hela kungafamiljen!

Under januari-mars 2003 gav sig E-type, tillsammans med Motörheads trummis Mikkey Dee, ut på en klubbturné kallad ”Euro Metal Tour” där de gjort E-types största hits till lite mer metal.
Vidare under 2003 var det väldigt tyst kring E-type. Det enda som gick ut var att han har signat ännu ett år och ett album med skivbolaget men att resten är ovisst. Det har länge spekulerats i E-types framtid, och han har nu börjat ta det lugnt och ett steg i taget. Om detta är av ren trötthet, uttorkning eller stress vet vi inte.
Under detta år hade ännu ett album planerats men det sköts upp och kommer istället mars 2004.

2004 börjar med att första singeln ska produceras och relativt kort tid in på året berättas det att E-type ska ställa upp i Melodifestivalen detta år! E-type tycker själv att Melodifestivalen är något riktigt stort för musiksverige. När ryktena började gå om att han skulle vara med så yttrade sig skivbolagsdirektören Bert Karlsson om att E-type inte var någon riktig låtskrivare och passar inte i schlagersvängen – då vart E-type förbannad och ringde upp Melodifestivalens ledning och bad att få vara med – och nu är han med (E-type blev dock inbjuden och tackade ja direkt långt innan…)! Bra pr för nya singeln med namnet ”Paradise” som spelades för första gången på Melodifestivalen.
Den 28:e feburari var det så dags för E-types deltagande i andra deltävlingen i Melodifestivalen. Bidraget ”Paradise” (skriven av E-type och Fredrik Ekdahl) var långt innan tävlingen förhandstippad som vinnare och alla som sa det hade verkligen inte fel – E-type vann nämligen den deltävlingen!
När väl finalen i Stockholm var över hade E-type lyckats skrapa ihop en 5:e plats. En aningen besviken E-type berättade efteråt att han trodde han hade större stöd…
Singeln ”Paradise” hoppade även in på andra plats på försäljningslistan samma vecka som singeln släpptes, slagen av Lena PHs schlagerbidrag.

I mars detta år släpptes så äntligen E-types nya album, ”Loud pipes save lives”, tätt följt av en skivsignerings-turné och spelningar på närmare 15 platser i Sverige. Albumet lyckades även det sätta sig på en andraplats på försäljningslistan för album samma vecka som det släpptes!

I slutet av maj drog den så äntligen igång – sommarens största pyrotekniska turné med E-type i röken! Turnésällskapet landande på drygt 17 platser i Sverige och Finland plus drygt 5 ytterligare spelningar utanför den officiella turnén. Endast två spelningar vart inspelade och i slutet utav turnén var E-type oerhört trött. Finalspelningen i Uppsala riskerade att ställas in/flyttas då E-types hals inte alls mådde bra.

I början av turnén stod det så klart vem som skulle göra Svenska OS-låten inför de olympiska spelen i Aten, beslutet fick allas vår Bert Karlsson att gå i taket, beslutet landade till slut på: E-type!
P.g.a. att turnén hade dragit igång fick E-type aldrig tid till att göra en helt ny OS-låt men fick godkänt att använda en av sina färdiga låtar på Loud pipes save lives. ”Camilla”, den låt som E-type nog ömmat mest om på skivan, fick ny text och släpptes som ”Olympia”. Även detta fick Bert Karlsson att se lågor… men det är historia nu.
”Olympia” sålde bra och blev populär under sommaren och har kom bland topplaceringarna i de flesta listorna.

Den 4:e augusti detta år bestämde sig skivbolaget och E-type att släppa albumet ”Loud pipes save lives” ytterligare en gång, denna gång med ”Olympia” och ”Campione 2000” som två utav spåren. Albumet fick namnet ”Loud pipes save lives (sports edition)”.

När krutröken lagt sig i den svenska sommaren och E-type tagit en välförtjänt semester ett tag drar det så igång ett tag till! Under november och december blev flera spelningar inbokade, bl.a. flera framträdanden i Malmö och Göteborg på Julgalan 04. Tyvärr blev E-type tvungen att ställa in några utav spelningarna i början av november, skälet sades vara sjukdom.

När 2005 så till slut kröp fram i kalendern släpptes även E-types tredje svenska singel, detta blev en dubbelsingel med ”The predator” och ”Far up in the air” på varsitt A-spår.
”The predator” blev den låt som spelades på radion när den väl spelades, för det var (och är) inte ofta man fick höra någon av dessa låtar på radion under 2005. Dock gick den hem hos dem lyssnare som fick höra den via t.ex. nätradio.

E-type höll sig undan media en bra bit in på året trots diverse småspelningar runt om i landet. Men när han väl dök upp i media så gjorda han det på speciella sätt. Eller vad sägs om att han renoverade ett torp i självaste ”Sommartorpet”-stil i TV4:as ”Stadskampen”?

2005 fyllde även E-type ett jämt antal år (40) och det uppmärksammades extra av E-typeportalen där flera fans nämligen gick ihop och skramlade till en födelsedagspresent som han blev mycket imponerad och glad över!
Slutet av året avslutade E-type som tidigare år genom att delta i Julgalan. Samtidigt säger han att han nu ska slita extra hårt med att skriva ny musik!

Efter att ha fasat sig lugnt igenom ett år blir även 2006 ett lugnt år för E-type. Det händer inte så mycket. Han gör diverse spelningar, bl.a. i Ryssland, och deltar i Julgalan igen. I slutet av året avslöjas att Max Martin godkänt den nya singeln, och arbetet med det nya albumet fortsätter.

2007-2008 blir en väldigt hektisk period. E-type startar sitt egna skivbolag Lulubelle records för att kunna lansera sin egen musik som han själv vill. I maj släpps då äntligen nya singeln ”True beliver” med ett nyare E-typeljud. Därefter hinner han göra sitt första besök på SVTs stora sommarproduktion ”Allsång på Skansen”, där han tillsammans med sitt liveband dominerade den extra halvtimmen som sändes efter ordinarie programmet.
Under 2007 görs mängder av PR i både radio och TV för att göra reklam för ”True beliver” och den andra singeln ”Eurofighter”.

”True believer” hinner sälja guld lagom tills det avslöjas att E-type deltar som låtskrivare i Melodifestivalen 2008. Denna gång tillsammans med The Poodles och låten ”Line of fire”. Samtidigt kommer det efterlängtade albumet ”Eurotopia” i slutet av oktober.

I februari 2008 var det så dags för E-type och The Poodles i Melodifestivalen. Deras deltävling gjordes i Göteborg, och där gick låten vidare till Andra chansen efter en tredjeplats. Andra chansen avgjordes i Kiruna den 8 mars. Där fick de duellera mot Sibel men förlorade med ungefär 16.000 röster.

Efter Melodifest-hetsen lugnade det ner sig en aning igen. Under 2009 blev en tredje singel släppt, ”Rain”, fast bara i England. Dit åkte även E-type och spelade in videon till den. Han fick även äran att göra några gästinhopp i Diggiloo, bl.a. i Lycksele där han fick besök av en rävunge på hotellrummet.
I augusti (5:e) gjorde E-type sin debut i ”Så ska det låta” i samma lag med Roger Pontare. Hans krav att delta i programmet var att just paras ihop med Roger.

2010 blev det ytterligare spelningar i Julgalans regi, denna gång 8 spelningar i Karlstad. Det blev några festivalspelningar och även två besök i Ukraina.
Det här året fick vi bevis på att E-type faktiskt skriver låtar åt andra artister. I april släpptes nämligen dansbandet Scotts album där E-type komponerat en av låtarna, ”Tillbaks med framtiden”. Och i oktober kom dansbandet ”Black jack” ut med sitt album ”Festival” där låten ”Blommig Dräkt” är skriven av E-type.

En mycket uppmärksammad händelse det här året var den finska, blinda, mannen Veikko Virtanen som inte fick komma till ett svensktalande äldreboende, efter att hans fru gått bort. Hon var hans stöd och tolk. När hon gick bort blev Veikko helt ensam bland svensktalande sköterskor och boende.
E-type engagerade sig kraftigt i detta, och tack vare hans och många andras engagemang fick till slut Veikko komma till ett finsktalande boende.

Veikko avled någon månad efter sin 92:a födelsedag 2012. Vila i frid.

2011 var det dags för en vändning, nu var det full fart framåt! I januari släpptes en sprillans ny singel med ett helt nytt ”sound” – ”Back 2 life”. Den blev tyvärr inte den hiten vi hade hoppats, och den släpptes bara för digital nedladdning. Det finns några cd-skivor, de som E-type tryckte upp själva.

Under hösten medverkade E-type i TV4:as succé ”Så mycket bättre”. Där fick han visa upp alla sina sidor, en del som inte många visste om. Han har i efterhand hyllats och många har ändrat sin syn och uppfattning om honom som person.
Hans största cover blev Lalehs ”Snö” som drog sig upp som iTunes-etta direkt efter programmet.

Ett annat tv-programsdeltagande blev Filip och Fredriks ”Nittileak” på Kanal 5. Där gick man igenom de stora händelserna genom 90-talet. E-type blev programmets DJ och spelade 90-talsmusik och deltog med kommentarer under säsongen.

Trots ett intensivt år hann även E-type med att öppna sin egna vikingarestaurang ”Aifur” i Gamla stan, Stockholm. En restaurang som är så autentisk vikingatiden man kan komma.

E-type fick detta året göra mycket PR för deltagandet i ”Så mycket bättre” och samtidigt för sin nyöppnade restaurang. Han var med i TV3s ”#AdamLive”, radiokanalernas morgonprogram. I början av året deltog han i TV3s ”Rum för en stjärna med Simon & Tomas” och inredde ett hotellrum på Hässelby slott (Hesselby slott).

Under 2012 var tanken att Norges succé-turne ”We love the 90’s” skulle komma till Sverige, med bl.a. E-type som artist. Och visst kom turnén till Sverige, men den blev nästintill en flopp. Arrangörerna sålde inte tillräckligt många biljetter de första spelningarna och blev tvungna att ställa in alla spelningar fram till finalen. Sverige troddes inte vara mogna för 90-talsmusik riktigt än.

”Så mycket bättre”-succén slutade detta år och E-type fortsatte som alltid att underhålla oss med bomber och granater på klubbar och festivaler landet runt.

År 2012 tynar sedan ut till att bli 2013 och nutid. Vad kommer vi då få se fram emot detta år? Vi kommer med stor sannolikhet få ny musik. Och det är även lovat att vi kommer få musik från det glada 90-talet då E-type var som störst!

Välkomna till 2013, året då E-type och E-typeportalen skapar magi i E-typelandet!